Stare odmiany jabłoni

Jabłonie – opis odmian

Odmiany letnie

Ananas BerżenickiAnanas Berżenicki
Odmiana polska, odnaleziona przez prof. Hrebnickiego w Berżenikach koło Dukszt. Drzewo rośnie silnie, tworzy koronę kulistą lekko spłaszczoną, jest odporne na mróz i choroby. Owoce duże, kuliste, zwężające się ku wierzchołkowi, skórka kredowobiała pokryta słabym, miedziano-różowym rumieńcem. Miąższ kruchy, mało soczysty winno słodki, lekko aromatyczny, smaczny. Owoce zebrane w połowie sierpnia są najlepsze do spożycia są w końcu sierpnia. Owoce deserowe, nie nadają się do przechowywania.

 

CharłamowskieCharłamowskie
Odmiana rosyjska. Drzewo niezbyt silnie rosnące, tworzy szeroką, kulistą koronę, wcześnie wchodzi w okres owocowania, jest mało odporne ma mróz. Owoce średniej wielkości, kulisto spłaszczone, żółte, z karminowo czerwonym, prążkowanym rumieńcem, miąższ delikatny, kruchy, aromatyczny, kwaśny. Owoce doskonałe na przetwory, dojrzewają w sierpniu i nadają się do krótkiego przechowywania.

 

Inflancka (Papierówka, Oliwka Żółta)
Odmiana pochodzi z krajów nadbałtyckich. Drzewo silnie rosnące w młodości, wcześnie wchodzi w okres owocowania, bardzo odporne na mróz, może być porażane przez parcha jabłoni. Owoce średnie lub małe, słomkowożółte, miąższ biały, delikatny, o smaku kwaskowym. Doskonały owoc deserowy, nie nadaje się do transportu i przechowywania.

Kalwilla FraasaKalwilla Fraasa
Drzewo silnie rosnące, tworzy szeroką, kulistą koronę. Owoce średniej wielkości, skórka zielono-żółta, miąższ winno-słodki, soczysty, bardzo smaczny. Doskonałe owoce deserowe, dojrzewają w połowie sierpnia i nadają się do krótkiego przechowywania.

 

 

 

Ohm Paul
Drzewo silnie rosnące, zdrowe, owocuje corocznie. Owoce duże, skórka kremowo-biała, miąższ soczysty, aromatyczny, smaczny. Owoce dojrzewają w sierpniu i szybko przejrzewają, najlepsze do bezpośredniego spożycia.

Oliwka Czerwona
Odmiana rosyjska. Drzewo początkowo silnie rosnące, tworzy koronę kulistą, nieco spłaszczoną, wcześnie wchodzi w okres owocowania,  owocuje obficie, przemiennie. Jest odpornie na mróz i dosyć odporne na parcha jabłoni. Owoce średniej wielkości, kuliste lub lekko spłaszczone, w całości pokryte ciemno-karminowym, rozmytym rumieńcem. Miąższ soczysty, biały, kruchy, winno-słodki, dosyć smaczny. Owoce dojrzewają około połowy sierpnia, nierównomiernie i łatwo opadają z drzew. Owoce deserowe, nie nadają się do przechowywania.

Truskawkowe MohringeraTruskawkowe Mohringera
Drzewo silnie rosnące o kolumnowym pokroju, odporne na mróz i choroby. Owocuje średnio obficie, corocznie. Owoce średniej wielkości, prawie całe pokryte czerwonym, rozmytym rumieńcem, miąższ biało-kremowy, słodko winny o lekko truskawkowym posmaku, smaczny. Owoce dojrzewają w sierpniu, nie nadają się do przechowywania.

 

Odmiany jesienne i wczesnozimowe

AntonówkaAntonówka
Bardzo stara odmiana rosyjska. Drzewo silnie rosnące, o szerokiej koronie, odporne na mróz i choroby. Owoce duże, czasem lekko żebrowane, skórka jasnożółta, miąższ aromatyczny, soczysty, kwaskowaty. Dojrzewają we wrześniu i mogą być przechowywane do początku listopada. Doskonałe na przetwory.

 

Cesarz Aleksander (Aporta)Cesarz Aleksander (Aporta)
Odmiana rosyjska. Drzewo silnie rosnące, tworzy szeroko kulistą koronę, dosyć odporne na mróz i choroby. Owoce bardzo duże, szeroko stożkowate, żółte z czerwonym rumieńcem, miąższ biały, luźny, kruchy, lekko słodki, soczysty. Zebrane we wrześniu, można przechować do początku grudnia.

 

 

Glogierówka (Pepinka Litewska)Glogierówka (Pepinka Litewska)
Odmiana litewska. Drzewo słabo rosnące, tworzy niewielką, dość nieregularną koronę. Owoce średniej wielkości, kuliste lub lekko wydłużone. Skórka bardzo cienka, delikatna, słomkowo-żółta z delikatnym, rozmytym, czerwonym rumieńcem. Miąższ delikatny, słodko winny, aromatyczny, bardzo smaczny. Owoce deserowe i do przetwórstwa, zebrane w połowie września można przechowywać do grudnia.

 

Grafsztynek CzerwonyGrafsztynek Czerwony
Odmiana znana od połowy XIX wieku. Drzewo silnie rosnące, tworzy szeroką, kulistą koronę, jest średnio odporne na mróz i na parcha jabłoni, owocuje obficie, przemiennie. Owoce duże, kuliste lub owalne, skórka cienka, prawie w całości pokryta czerwonym rumieńcem. Miąższ owoców zielonkawo-biały, średnio zwięzły, soczysty, kwaskowaty, lekko aromatyczny, smaczny. Owoce deserowe i do przetwórstwa, dojrzewają na początku września i nadają się do krótkiego przechowywania.

 

 

Grafsztynek InflanckiGrafsztynek Inflancki
Odmiana pochodzi z krajów nadbałtyckich. Drzewo średnich rozmiarów, niezbyt odporne na mróz, może być porażane przez choroby grzybowe. Owoce średniej wielkości, nieregularne, żebrowane jasnożółte, pokryte paskowanym rumieńcem koloru purpurowo-czerwonego, miąższ bardzo soczysty, słodko winny, bardzo aromatyczny. Owoce dojrzewają we wrześniu, doskonałe do bezpośredniego spożycia i do krótkiego przechowywania.

 

 

Kalwilla de Saint SauveurKalwilla de Saint Sauveur
Odmiana francuska. Drzewo średnio silnie rosnące, tworzy  szeroką koronę. Owoce duże  szeroko stożkowate, przy kielichu żebrowane, miąższ żółtawy, soczysty, słodko-kwaśny. Owoce dojrzewają w październiku, można je przechowywać do połowy grudnia.

 

 

 

 

Kalwilla Jesienna CzerwonaKalwilla Jesienna Czerwona
Drzewo średniej wielkości, odporne na choroby. Owoce średniej wielkości, szeroko stożkowate, przy kielichu mocno żebrowane, skórka ciemno-karminowa, miąższ lekko kwaśny, o różowym zabarwieniu pod skórką. Owoce deserowe, zebrane w październiku, przechowują  się do grudnia.

 

 

Kantówka GdańskaKantówka Gdańska
Odmiana holenderska. Drzewo silnie rosnące, tworzy szeroką, rozłożystą koronę, jest wytrzymałe na mróz, a ze względu na późne kwitnienie nie cierpi od wiosennych przymrozków. Owoce duże, zielono-żółte, w dużej części pokryte paskowano-rozmytym, czerwonym  rumieńcem. Miąższ żółtawy czasem lekko zaróżowiony, kruchy, lekko soczysty, aromatyczny. Doskonała odmiana deserowa, nadaje się do przetwórstwa. Owoce zebrane w połowie września, przechowują się do stycznia.

 

KardynalskaKardynalska
Odmiana pochodzenia czeskiego. Drzewo silnie rosnące, tworzy szeroką koronę, jest odporne na choroby. Owoce bardzo duże, stożkowate, lekko żebrowane, zielone, z płomienistym rumieńcem, miąższ zielonkawy, kruchy, soczysty, słodko-kwaskowaty i bardzo smaczny. Zebrane w połowie września, dojrzewają w październiku i przechowują się do grudnia. Jest to odmiana deserowa, nadaje się też na przetwory.

 

 

 

Koksa Pomarańczowa
Odmiana angielska. Drzewo niewielkich rozmiarów, tworzy płasko-kulistą koronę, dosyć wrażliwe na mróz i choroby. Owoce średniej wielkości lub małe, kuliste lub lekko spłaszczone. Skórka gruba, matowa, zielono-żółta, z marmurkowym karminowo-pomarańczowym rumieńcem. Miąższ żółtawo-biały, zwięzły, drobnoziarnisty, kruchy, delikatny, soczysty, o korzennym aromacie i gruszkowym posmaku, bardzo smaczny. Owoce zebrane w końcu września są dobre do spożycia w listopadzie, można je przechowywać do lutego.

KosztelaKosztela
Odmiana polska, w XIX wieku rozpowszechniona w całym kraju. Drzewo silnie rosnące tworzy kulistą koronę, mrozoodporne, odporne na większość chorób. Owoce średniej wielkości, okrągłe, zielone, o twardym, soczystym, słodkim miąższu. Jest to odmiana deserowa, nie nadaje się na przetwory. Owoce dojrzewają w październiku, mogą być przechowywane do grudnia.

 

 

 

KronselskaKronselska
Odmiana pochodzenia francuskiego, otrzymana w końcu XIX wieku. Drzewo silnie rosnące, mrozoodporne, długowieczne, raczej odporne na choroby, czasem  może być porażane przez parcha jabłoni. Owoce duże, woskowo-żółte, z lekkim, rozmytym, pomarańczowym rumieńcem, o kruchym, delikatnym, soczystym, aromatycznym, wybornym miąższu. Owoce dojrzewają pod koniec września, nadają się do bezpośredniego spożycia i na przetwory, mogą też być krótko przechowywane.

 

Malinowa OberlandzkaMalinowa Oberlandzka
Odmiana holenderska. Drzewo wolno rosnące, tworzy kulistą koronę. Owoce duże, lub średniej wielkości, zwykle jajowate, często nieregularnego kształtu. Skórka cienka, pokryta w całości karminowym rumieńcem, z odcieniem buraczkowym. Miąższ biały, czasem zaróżowiony pod skórką, luźny, kruchy o watowatej konsystencji, lekko soczysty, smaczny, z malinowym posmakiem. Owoce deserowe, zebrane w końcu września, najlepsze do spożycia są w końcu października. Można je przechowywać najwyżej do końca listopada.

 

 

Niezrównane PeasgoodaNiezrównane Peasgooda
Odmiana pochodzenia angielskiego. Drzewo słabo rosnące, dość wrażliwe na mróz i choroby. Owoce bardzo duże, zielonożółte, z czerwonym, marmurkowym rumieńcem, miąższ  soczysty, słodko-kwaśny, bardzo smaczny. Owoce deserowe, dojrzewają we wrześniu, nadają się do krótkiego przechowywania.

 

 

Rapa ZielonaRapa Zielona
Odmiana polska. Drzewo silnie rosnące, tworzy rozłożystą koronę. Owocuje średnio obficie, przemiennie. Wytrzymałe na mróz i średnio odporne na choroby. Owoce bardzo duże i ciężkie, szeroko-stożkowate, często niesymetryczne. Skórka zielona ze słabym rumieńcem. Miąższ kruchy, soczysty, lekko kwaśny. Owoce zebrane we wrześniu, nadają się do krótkiego przechowywania.

Truskawkowe NetschneraTruskawkowe Netschnera
Odmiana pochodzenia niemieckiego. Drzewo słabo rosnące, odporne na mróz i choroby. Owoce średniej wielkości, całe pokryte rozmytym, różowym rumieńcem, miąższ bardzo delikatny, winny, soczysty, o lekkim posmaku truskawki, dojrzewają w październiku. Owoce doskonałe do bezpośredniego spożycia, nadają się do krótkiego przechowywania.

 

Odmiany zimowe

BoikenBoiken
Odmiana niemiecka. Drzewo średniej wielkości, tworzy kulistą koronę, jest wytrzymałe na mróz, może być porażane przez parcha. Owoce średniej wielkości, lub duże, kulisto stożkowate, skórka zielono-żółta, czasem pokryta delikatnym ciemno-różowym rumieńcem. Owoce zebrane w drugiej połowie  października, najlepsze do spożycia w styczniu.

 

 

BukówkaBukówka
Odmiana polska, uprawiana jedynie w południowo-wschodniej Polsce. Drzewo rośnie umiarkowanie, jest bardzo wytrzymałe na mróz i choroby. Może być uprawiane na glebach cięższych i wilgotnych. Owoce średniej wielkości, baryłkowato-kuliste, żółte, z lekkim rozmytym brunatno-czerwonym rumieńcem. Miąższ kremowy, kruchy, średnio soczysty, kwaskowaty. Owoce zebrane w połowie października można przechowywać do maja.

Cesarz Wilhelm
Odmiana niemiecka odnaleziona w końcu XIX wieku. Drzewo silnie rosnące, tworzy koronę początkowo wyniosłą, później szeroko kulistą i jest średnio odporne na mrozy, może być porażane przez gorzką plamistość podskórną. Owoce średnie lub duże, żółtawo-zielone, z czerwonym paskowano-rozmytym  rumieńcem. Miąższ delikatny, gruboziarnisty, kruchy, winno-słodki, o korzennym aromacie. Zebrane pod koniec września są dobre do spożycia  w grudniu, mogą być przechowywane do lutego, owoce deserowe i na przetwory.

Gloria Mundi
Odmiana amerykańska. Drzewo silnie rosnące, tworzy rozłożystą koronę, jest odporne na mróz i choroby. Plonuje średnio obficie, raczej corocznie. Owoce duże kuliste, lekko żebrowane, skórka gruba, zielona. Miąższ owoców o lekko zielonym zabarwieniu, luźny.

Grochówka
Odmiana niemiecka. Drzewo silnie rosnące, tworzy wysoką, stożkowatą koronę, jest bardzo wytrzymałe na mróz i choroby. Owoce średniej wielkości, kulisto-jajowate, skórka zielono-żółta z szarym odcieniem pokryta różowo-czerwonym, prążkowanym rumieńcem. Miąższ zielono-żółty, zwarty, soczysty, początkowo kwaśny, później staje się słodki, lekko aromatyczny. Owoce deserowe, doskonałe na przetwory (wino, moszcz, susz, kompoty). Zebrane w końcu października, są dobre do spożycia w styczniu, można je przechować do czerwca.

JonatanJonatan
Odmiana amerykańska. Drzewo początkowo silnie rosnące. Tworzy niewielką kulistą, gęstą  koronę, jest średnio odporne na mróz, może być porażane przez mączniaka, owocuje obficie, corocznie. Owoce średniej wielkości lub małe kulisto-stożkowate lub baryłkowate z silnym karminowo-czerwonym rumieńcem. Miąższ biało-kremowy, ścisły, soczysty, słodko-winny, aromatyczny.  Zebrane pod koniec września można przechowywać do końca marca.

 

Kalwilla Biała ZimowaKalwilla Biała Zimowa
Odmiana francuska. Drzewo silnie rosnące, niezbyt odporne na mróz. Owoce duże, mocno żebrowane, żółte, miąższ kruchy, delikatny, bardzo soczysty, słodko-kwaśny. Doskonałe owoce deserowe, dojrzałość konsumpcyjną osiągają w grudniu, można je przechowywać do kwietnia.

 

Kandil SinapKandil Sinap
Odmiana rosyjska, często uprawiana na Krymie. Drzewo silnie rosnące o charakterystycznym kolumnowym pokroju, na mróz średnio  wytrzymałe, czasem porażane przez parcha jabłoni. Owoce średniej wielkości, cylindryczne, skórka gładka , słomkowa z wyraźnym czerwonym, rozmytym rumieńcem. Miąższ biały, jędrny, delikatny, soczysty, winno-słodki, smaczny. Owoce zebrane w drugiej połowie września, można przechować do marca. Owoce bardzo dobre do przetwórstwa (soki, wina).

 

Krótkonóżka KrólewskaKrótkonóżka Królewska  
Odmiana prawdopodobnie pochodzi z Holandii. Drzewo rośnie średnio silnie, tworzy koronę kulistą, spłaszczoną. Owocuje obficie, przemiennie. Owoce średniej wielkości, wyraźnie spłaszczone, skórka lekko szorstka, złoto-żółta, od strony słonecznej pokryta ciemno-czerwonym, marmurkowym rumieńcem. Miąższ żółtawy, delikatny, drobnoziarnisty, winny, smaczny. Zebrane na początku października, dobre do spożycia w styczniu, przechowują się do końca marca. Owoce deserowe, bardzo dobre na przetwory (marmolady, susz, wina).

 

Lenes Prince AlbrechtLenes Prince Albrecht
Drzewo silnie rosnące. Tworzy mocną, rozłożystą koronę, owocuje przemiennie. Owoce kuliste, spłaszczone, skórka zielono-żółta z czerwonym, paskowano-rozmytym, rumieńcem. Miąższ biało-zielony, luźny, bardzo soczysty, kwaskowaty. Zebrane w końcu września, dobre do spożycia w grudniu, można je przechowywać do stycznia. Owoce deserowe, dobre na przetwory (soki, wina).

 

Pepina Linneusza

Pepina Linneusza
Odmiana amerykańska. Drzewo silnie rosnące, tworzy rozłożystą koronę, jest raczej wrażliwe na mróz. Owoce średniej wielkości lub duże, wydłużone, przy kielichu żebrowane. Skórka żółta, z lekkim rumieńcem od strony słonecznej, pokryta rdzawymi punkcikami. Miąższ żółtawy, delikatny, soczysty, aromatyczny, smaczny. Owoce zebrane pod koniec września, nadają się do spożycia w grudniu, można je przechowywać do marca.

 

 

Piękna z Boskoop

Piękna z Boskoop
Odmiana pochodzenia holenderskiego. Drzewo rośnie bardzo silnie. Tworzy kulistą, spłaszczoną koronę, jest dosyć odporna na mróz i na choroby. Owoce duże i bardzo duże, baryłkowato-kuliste, często asymetryczne. Skórka dosyć gruba, zielono-żółta, silnie ordzawiona, Niektóre owoce mogą mieć rumieniec. Miąższ gruboziarnisty, kruchy, kwaśny o korzennym aromacie. Owoce zebrane na początku października, można przechowywać do marca.

 

Reneta Kanadyjska

Reneta Kanadyjska
Odmiana francuska. Drzewo silnie rosnące, tworzy szeroką, rozłożystą koronę. Owoce duże lub bardzo duże, okrągłe, spłaszczone, kanciaste, często niesymetryczne. Skórka gruba, szorstka, zielonożółta, pokryta rdzawą siateczką, niektóre owoce mają delikatny rozmyty rumieniec. Miąższ żółtawy, delikatny, słodko-kwaśny, soczysty, aromatyczny. Zebrane w październiku, dobre do spożycia w styczniu, można je przechować do października.

 

Reneta Landsberska (Landsberska)
Odmiana polska. Drzewo silnie rosnące, tworzy luźną, rozłożystą koronę, jest raczej wrażliwe na mróz. Owocuje obficie, często przemiennie. Owoce duże, lub średniej wielkości kulisto-stożkowate, czasem spłaszczone. Skórka lekko tłusta zielonkawożółta, ze słabym rozmytym pomarańczowym rumieńcem. Miąższ zielonkawo-kremowy, soczysty, winny, smaczny. Owoce zebrane na przełomie  września i października, dobre do spożycia w listopadzie i grudniu. Owoce deserowe i przydatne do przetwórstwa (soki wina).

Reneta Złota (Królowa Renet)Reneta Złota (Królowa Renet)
Odmiana angielska. Drzewo rośnie umiarkowanie silnie, tworzy początkowo kolumnową, później odwrotnie stożkowatą koronę. Owocuje obficie, przemiennie. Odporne na choroby i średnio wytrzymałe na mróz. Owoce średnie lub duże, kulisto stożkowate, skórka złoto-żółta pokryta pomarańczowo-czerwonym, marmurkowo-smużkowym rumieńcem. Miąższ białawo-żółty, zwarty, średnio soczysty, o korzennym posmaku, smaczny. Owoce zebrane w drugiej połowie września, można przechowywać do końca grudnia. Dojrzewają nierównomiernie. Mogą być wykorzystane do bezpośredniego spożycia i na przetwory.

StarkingStarking
Drzewo silnie rosnące, tworzy kulistą koronę. Owoce średniej wielkości, stożkowate, z pięcioma wyraźnymi żebrami, skórka jasno-żółta, prawie w całości pokryta intensywnym rumieńcem z ciemno-karminowymi i fioletowymi prążkami i smużkami, miąższ zwięzły, jędrny zielonkawo-kremowy, soczysty, bardzo słodki. Zebrane w połowie października, dobre do spożycia w listopadzie, można przechowywać do maja.

 

Winter Banana

Winter Banana
Odmiana amerykańska. Drzewo silnie rosnące, o pokroju szeroko piramidalnym, wcześnie wchodzi w okres owocowania, wrażliwe na parcha jabłoni. Owoc duży, szeroko-stożkowaty, skórka żółta, z jasno-czerwonym, rozmytym rumieńcem. Miąższ żółtawy, soczysty, słodki, trochę przypominający banany. Owoce dobre do spożycia grudniu, można przechowywać do kwietnia.

 

 

ŻeleźniakŻeleźniak
Odmiana niemiecka. Drzewo początkowo rośnie bardzo silnie, tworzy szeroką stożkowatą koronę, późno rozpoczyna owocowanie, owocuje umiarkowanie. Owoc średniej wielkości, okrągły, czasem lekko asymetryczny, cały pokryty ciemnoczerwonym rumieńcem, na drzewie cały owoc pokryty jest sinym woskowym nalotem. Miąższ początkowo zielonawy, później biało-żółty, zwarty, twardy, kruchy, w pełnej dojrzałości soczysty, słodko kwaśny. Owoce zebrane w październiku są dobre do spożycia w styczniu, można je przechować nawet do sierpnia. Nadaje się na przetwory( soki wina), a wiosną jako owoc deserowy.

 

Lista odmian jabłoni z Małopolskiej kolekcji historycznych odmian drzew owocowych w Arboretum w Bolestraszycach:

  1. Ananas Berżenicki
  2. Antonówka
  3. Antonówka Kamienna
  4. Bankroft
  5. Beforest
  6. Beleur Kitajka
  7. Berner Rose
  8. Boiken
  9. Bukówka
  10. Cesarz Aleksander
  11. Cesarz Wilhelm
  12. Charłamowskie
  13. Cukrówka Litewska
  14. Cytrynówka
  15. Czeskie Panieńskie
  16. Doneszta
  17. Dr Oldenburg
  18. Fameuse
  19. Glogierówka
  20. Gloria Mundi
  21. Grafsztynek
  22. Grafsztynek Czerwony
  23. Grafsztynek Inflancki
  24. Grochówka
  25. Gruszówka
  26. Gustawa Trwałe
  27. Inflancka
  28. Jabłko Gruszkokształtne
  29. Jakub Lebel
  30. Jonatan
  31. Kalwilla Badeńska
  32. Kalwilla Biała Zimowa
  33. Kalwilla de Saint Sauveur
  34. Kalwilla Jesienna Czerwona
  35. Kalwilla Letnia Fraasa
  36. Kandil Sinap
  37. Kantówka Gdańska
  38. Kardynalska
  39. Kardynalskie Płomieniste
  40. Kazachstanskoje Jubiliennoje
  41. Koksa Pomarańczowa
  42. Koricznoje Połosatoje
  43. Kosztela
  44. Kronselska
  45. Królowa Renet
  46. Krótkonóżka Królewska
  47. Księżna Luiza
  48. Lenes Prince Albert
  49. Manks Küchen Apfel
  50. Malinowa Oberlandzka
  51. Mecaun
  52. McIntosch
  53. Mohringer Rosenapfel
  54. Niezrównane Peasgooda
  55. Ohm Paul
  56. Oliwka Czerwona
  57. Ontario
  58. Pepina Linneusza
  59. Pepina Szafranowa
  60. Piękna z Boskoop
  61. Piękna z Rept
  62. Pepina Parkera
  63. Polskie Mnichy
  64. Queen
  65. Rajewskie
  66. Rajok
  67. Rapa Zielona
  68. Rarytas Śląski
  69. Reneta Herberta
  70. Reneta Kanadyjska
  71. Reneta Kulona
  72. Reneta Kurska
  73. Reneta Landsberska
  74. Reneta Osnabrück
  75. Reneta Szara Jesienna
  76. Reneta Woskowa
  77. Reneta Złota
  78. Roter Belfleur
  79. Rumianka Ałmatinskaja
  80. Ryszard Żółty
  81. Sałtanat
  82. Siewka Martensa
  83. Signe Tilisch
  84. Spartan
  85. Starking
  86. Sinap z Ałma Aty
  87. Szara Reneta Francuska
  88. Sztetyna Czerwona
  89. Sztetyna Zielona
  90. Titówka
  91. Truskawkowe Nietschnera
  92. Wargul Woroneżski
  93. Winter Banana
  94. Zailijskoje
  95. Zorza
  96. Żeleźniak
RSS
Facebook
YouTube